Iz knjige recepata “Vegetarijanska kuhinja” iz 1985.god: “…žene koje brinu o čistoći svoga tena, vjerovatno bi mnogo bolje učinile kada bi umjesto skupih kozmetičkih preparata, masaža i maski za lice, pokušale dijetom od prosene kaše i povrća uspostaviti unutrašnju ravnotežu metabolizma što će svakako više pridonijeti ljepoti njihove puti negoli svi preparati za vanjsku pripremu.”.


Danas ponovno s vama kuha moja draga prijateljica Petra. Uživajte u pripremi ovog izuzetno ukusnog i zdravog obroka! :)

 
Sastojci:
  •  1 šalica nekuhanog prosa
  •  1-2 mrkve
  •  10 dag slanine
  •  3 poriluka
  •  po želji parmezan, sjemenke lana i sezama, sol, papar.


1. Stavimo kuhati proso u posoljenu vodu, u omjeru 2:1.2. Poriluk operemo i narežemo na kolutiće, slaninu nasjeckamo na kockice a mrkve samo ogulimo zato što ćemo ih kasnije naribati.


3. Na zagrijano maslinovo ulje, prvo ubacimo slaninu i nakon 2 min dodamo i nasjeckani poriluk. Možda će izgledati kao da ga ima previše, ali brzo će ispariti voda te će se smanjiti na upola. Kada je poriluk omekšao, naribamo po želji mrkvu ili dvije.4. Ubacimo željenu količinu kuhanog prosa, promiješamo i pustimo da se krčka  na laganoj vatri oko 2 min dok se ne prožmu okusi. Po potrebi posolimo, popaprimo, naribamo parmezan, ubacimo prepečene sjemenke sezama i slično.5. Kada se malo ohladilo, poslužimo kao prilog ili samostalno jelo. 


Dobar tek žele vam Marina i Petra! :*

Koristite li i vi proso u svojoj kuhinji? Volite li ovakve receptiće?

P.S.-L’ah darivanje je završilo! Čestitam sretnoj dobitnici Thermopolis