Primijetila sam, prema izuzetno pozitivnim komentarima, da vam se sviđaju “uradi sam” postovi, što potvrđuje i sama statistika bloga, tako da sam odlučila uvesti novu rubriku “DIY” iliti Do It Yourself :). Nadam se da će vam se svidjeti moji prijedlozi i da ćete se i same okušati u nekim radovima. Iako znam da je za DIY projekte potrebno određeno slobodno vrijeme, a i volja i strpljenje, truditi ću se piskarati o što jednostavnijim i praktičnim stvarčicama koje ne iziskuju previše vremena i ulaganja u materijal. Ukoliko ste propustile dosadašnja dva DIY projektića, možete ih pročitati putem klika na sljedeće linkove:
U ovim zimskim mjesecima, kada je sve nekako sivo i tmurno, mislim da bi nam svima jako dobro došlo malo osvježenja, a tako i našim ormarima s garderobom ;). Umjesto standardnih mirisnih vrećica, izradite same preslatke kugle za ormar, koje će vas, osim mirisom, očarati i svojim neodoljivo slatkim izgledom kojeg možete modificirati prema vlastitim preferencijama i želji za kreativnim izražavanjem :).
Za izradu kugli potrebno vam je:
 • novinski papir,
 • spužvasta loptica ili kalup za božićne kugle,
 • drvofiks ili ljepilo za decoupage,
 • par drvenih štapića za ražnjiće,
 • akrilna boja,
 • kist,
 • ukrasna vrpca,
 • škare ili skalpel,
 • marker,
 • vazelin,
 • šilo.
Izrada:
 
1. Novinski papir narežemo na sitnije komadiće, cca 2,5 cm. Kuglicu ili lopticu namažemo vazelinom kako bismo kasnije lakše odvojile papirnati kalup kugle od modela. Krenemo lijepiti komadiće papira na kuglicu. Svaki komadić papira u potpunosti premažemo ljepilom s vanjske strane i dodajemo sljedeći komadić tako da se preklapa s onim prethodno stavljenim. Nastavimo postupak dok kuglica u potpunosti nije prekrivena papirom. Prekrijemo kuglicu s barem šest jednakih slojeva kako bi kugla zadržala svoj oblik i čvrstoću. Kuglu ostavimo da se suši preko noći u držaču za jaja ili kao u mom slučaju, nataknutu na drveni štapić za ražnjiće ;).
2. Nakon što se kugla osušila, markerom nacrtamo liniju oko kugle kako bismo je podijelili u dvije jednake polovice. Zatim škaricama ili skalpelom izrežemo kugli na dvije polovice prateći nacrtanu liniju.
3. Nakon što smo kuglu prepolovili, jednu polovicu napunimo je cvijetom suhe lavande ili mirisnom morskom solju za kupanje. Kako bismo pojačale intenzitet mirisa, možemo dodati još nekoliko kapi eteričnog ulja.
4. Šilom ili šestarom (ili bilo kojim tankim i šiljatim objektom u vašem domu) napravimo nekoliko rupica na drugoj polovici kugle kako bi se miris mogao nesmetano širiti vašom garderobom.
5. Zatim jednu polovicu po rubnom dijelu namažemo drvofiksom (ili ljepilom za decoupage), pritisnemo uz drugu polovicu i ponovno spojimo u kuglu. Ostavimo cca 30 min da se ljepilo dobro stegne.
6. Ukoliko nam se pri lijepljenju polovica ipak nisu dijelovi perfektno spojili, možemo ih kamuflirati još jednim dodatnim slojem komadića novinskog papira kako se ne bi vidio “šav”. Ponavljamo postupak iz prvog koraka; u kistom nanosimo ljepilo na komadiće novinskog papira i apliciramo ih na mjesto spajanja polovica te tako nastavimo niz. Svaki papirić u potpunosti premažemo ljepilom s vanjske strane i napravimo puni krug oko spoja. Ostavimo da se osuši cca 30 minuta.
7. Nakon što se kugla osušila, obojimo je akrilnom bojom po vlastitom izboru. Ja sam se odlučila za nježnu ružičastu nijansu. Ukoliko želite, možete još spužvicom patinirati kuglu ili opcrtati cijelu kuglu različitim oblicima te tako dodati različite efekte.
8. Ja sam spužvicom patinirala kuglu i tako joj dala srebrni efekt. Na kraju kuglu još možemo ukrasiti ukrasnom vrpcom koju ćemo fiksirati drvofiksom. Ostavimo kugle cca sat vremena da se u potpunosti osuše.
Sol čuva odjeću od vlage, a suho cvijeće lavande ili eterično ulje otjerati će ustajali miris iz ormara ;). Nadam se da su vam se svidjele ove mirisne kugle za ormar i da ćete i same u napadaju inspiracije latiti se ovakvog kreativnog podviga ;).
Da li se češće odlučujete za kupovinu određenih sitničica za kuću ili ih više volite same izraditi? :)