Svi koji me dobro poznaju, svjesni su toga da sam iskonski hedonist i da, između ostalog, obožaaaaavam kupkice :). Kad god uhvatim vremena, volim zavaliti se, uživati u kipućoj mirisnoj kupki, usput popapati neko voće  i jednostavno staviti mozak na off. To je moje vrijeme bez brige i pameti :D. Prije sam koristila Lush-ove šumeće kugle, no s vremenom sam i ja sama ih počela izrađivati za prijateljice, a u konačnici i za svoj gušt.
Recept za izradu kugli za kupanje je izuzetno jednostavan i vjerojatno velika većina vas već ima potrebne sastojke u kuhinji, potrebno je samo dodati malo volje i veliku žličicu ljubavi da bi kugle bile savršene kakve trebaju i biti :).

Za pripremu kugli potrebna vam je staklena zdjela, gumene rukavice, vazelin/ulje, bočica s raspršivaćem, silikonski kalup za led/muffine/različiti plastični kalupi iz hobby art trgovina za izradu božićnih kuglica, sito i pipeta *nije obavezno.
Potrebni sastojci:
  • 1/2 šalice limunske kiseline,
  • 1 šalica sode bikarbone,
  • 3/4 šalice gustina,
  • 1/4 šalice šećera,
  • 6 kapi boje za hranu,
  • 10 do 15 kapi eteričnog ulja,
  • suho cvijeće/začini ili vilinska prašina (šljokice) *nije obavezno.
 
Priprema:
 
1. Pomiješamo limunsku kiselinu, sodu bikarbonu, gustin i šećer u zasebnoj posudici. Zatim preko sita prosijemo sastojke u staklenu zdjelu kako bi se jednomjerno izmiješali.
2. Dodamo šljokice i latice suhe ruže i sve to dobro izmiješamo kako bi sastojci bili ravnomjerno raspoređeni.
3. U bočicu s raspršivaćem ulijemo vodu i dodamo 6 kapi boje za hranu. Boju pokušajte prilagoditi mirisnom ulju koji dodajete. Ja sam se odlučila za bež boju, odnosno dodala sam malo žute boje u vodu, kako bih dobila neku blažu nijansu kugli pošto ću dodati eterično ulje vanilije.
 
 
 
 
 
 
 
4. Vazelinom (ili uljem) namažemo odabrane kalupove. Koristila sam plastične božićne kugle koje se sastoje od dva dijela.
5. Lagano prskamo dobivenom bojom smjesu suhih sastojaka, usput miješamo sve dok nam smjesa ne bude dovoljno ljepljiva da možete rukom oblikovati kuglicu. Smjesa ne smije biti u potpunosti mokra, već ostati praškasta.
6. Pipetom dodamo eterično ulje u smjesu. Ulje možemo kombinirati prema vlastitim preferencijama. Ja sam se odlučila za ulje marelice s dodatkom eteričnog ulja vanilije kako bi kugle bile intenzivnijeg mirisa.
7. Kugle možete raditi bez kalupova, oblikovati loptice rukama ili kao ja koristiti plastičnu božićnu kuglu. Utisnemo masu u obje polovice, pošpricamo jednu polovinu s malo vode i potom ih sjedinimo u kuglu. Također, možete “kugle” raditi u silikonskom kalupu za muffine ili led.
8. Ostavite 24 sata da kugle odstoje kako bi se u potpunosti stisnule i nakon toga su spremne za upotrebu :). Na slici su tri kugle, jedna rađena u kalupu za muffine, jedna free style i jedna rađena u božićnoj kugli.

Možete ih čuvati u staklenkama kako ne bi izgubile miris, a i stvarno su lijep pokolon ako ih upakirate u proziran celofan, zavežete mašnicu – izgledati će neodoljivo :).
Volite li i vi šumeće kugle za kupanje i duge kupke ili ste ipak ljubiteljice brzinskih tuširanja?

P.S. – Vintage Getaway darivanje traje do 4. veljače tako da svakako kliknite na link i sudjelujte u darivanju 😉