Pozdrav svim čitateljicama :)

Veseli me što je svakim danom sve više klikova na blogu i zato sam odlučila malo proširiti spektar tema i uvesti novu rubriku GOST POST u kojem će jednom mjesečno pisati različiti gosti o lifestyle temama. Nadam se da će vam se svidjeti ovaj koncept te da ćete me nastaviti čitati još i više :) :*
Svi mi težimo lijepom izgledu, no ponekad nisu dovoljni samo dobri geni i malo dekorativne kozmetike 😉 stoga za prvi Gost Post o pravilnom oblikovanju tijela “soliti će vam pamet” 😛 moj jako dobar frend Ivan, 27 godina, informatičar i veliki zaljubljenik u vježbanje.

 

Inače, ovo smo Ivan i ja 😛 Ja sam pikica od 153 cm, a on mrga ko’  Ralph od 197 cm 😀

Pa krenimo s kratkim upoznavanjem mog “gosta” 😉

1. Ivane, kako je započela ljubav prema teretani?

Jedan dan sam šetao ulicom, totalno u svom filmu I ugledam natpis FITNESS, pogledam kroz prozor I  mislim da je to bila ljubav na prvi pogled :P.

 

A sad ozbiljno, sve je započelo  gledanjem svojih slika s nekog tuluma i zaključka da je definitivno trenutak da se nešto poduzme u vezi mog izgleda. Krenuo sam proučavati teoriju, upisao teretanu i taj osjećaj konstantnog napretka me gurao i gura još uvijek naprijed.

2. Koje si konkretno postigao rezultate?

Sa 114 kg sam stigao na 93 što je na mojih skoro 2 metra prosječna težina. Trenutno sam na masi pa ću do kraja zime izgurati do nekih 100 kg kako bih dobio nešto mišića pa onda krenuti na definiciju do ljeta.


3. Koliko je uspjeh mršavljenja i oblikovanja tijela povezan s prehranom/dijetom?

Ljudi obično vole bacati postotke kod ovakvih pitanja, a odgovori sežu od 50% do 90%. Ja ću biti konzervativan pa reći 70%. Pravilna prehrana iznimno je važna za postizanje rezultata. Naravno, nisam pobornik 100% čiste prehrane, uvijek je u redu ubaciti cheat meal jednom tjedno, pa čak i neke “zabranjene” stvari poput pečenja mesa na svinjskoj masti su po meni u redu, čak i bolje od pečenja na biljnom ulju. Naravno, prije nego natrpate jelovnik junkom, budite sigurni da ste unutar vašeg dozvoljenog dnevnog kalorijskog unosa.

4. A sada malo brzopoteznih pitanja – Žene su privlačnije s više ili manje šminke?

Svako muško će odgovoriti da su mu najprivlačnije prirodne, bez šminke, dok u isto vrijeme ne shvaćaju da te za koje oni misle da su prirodne su daleko od toga. Osobno, odbijaju me jako crveni ruževi i klaunovski obrazi. The lighter the better.
 

5. Bez kojih 5 stvari ne možeš?

Kako odgovoriti na ovo da ne zvuči klišejasto..
 Internet – da, da, a vi kao možete bez njega?
 Kava – postao sam junkie gori od onih koje vidite pod mostovima
 Gym – još jedna ovisnost..
Auto – živim izvan grada pa mi je obavljanje stvari bez auta nezamislivo
Pizza – dvoumio sam se između prijatelja i pizze.. mislim da sam dobro odlučio

6. Koristiš li kakve beauty proizvode?

Hmm.. našla si me.. Ne koristim beauty proizvode, ali lice mi zna biti suho, pogotovo zimi i tvoja recenzija za Bioderma Atoderm kremu mi je pomogla da nađem kremu koja mi fakat pomaže.

 

A sada..par crtica o samom treningu by Ivan 😉 
 
 
Nova Godina se bliži, a s njom i planovi i obećanja koja traju malo duže od otvorenog mlijeka na sobnoj temperaturi :P.
 
U ovom postu ću vam pokazati metodu treninga kojom se najefikasnije dobiva snaga, s njom i mišići, a s mišićima i oblik tijela koji želite postići kako bi vaša odluka da postanete fit potrajala.

 

Uobičajeno je mišljenje da bi žene trebale trenirati drugačije od muškaraca. U svakoj teretani vidjet ćete cure naslagane na trakama za trčanje, a dečke poredane pred zrcalima kako dižu bučice i rade 5. vježbu za svoj biceps.. 3. put ovaj tjedan.
 
Istina je jako jednostavna: u treningu muškarca i žene ne postoje nikakve razlike. Žene se ne mogu nabildati bez tone kemije (steroida), a i tada je to mukotrpan posao.

 

 

Zabunom sam stavila veće utege na šipku, a iduće jutro sam se probudila izgledajući ovako 😛

5×5 trening


Osnovno: 3 vježbe, 3 treninga tjedno. Da – to je sve što vam treba.
Trening započnite sa praznom šipkom na svakoj vježbi osim na deadliftu. Za deadlift stavite 10 kg na šipku sa svake strane.
Svaki idući puta kada radite istu vježbu, povećajte kilažu na šipci za 2,5 kg. Kako će to izgledati za čučanj npr.?

Pon – čučanj, 5 serija, 5 ponavljanja po seriji, 20 kg (samo šipka)
Sri – čučanj, 5 serija, 5 ponavljanja po seriji, 22,5 kg (šipka sa 1,25kg utega sa svake strane)
Pet – čučanj, 5 serija, 5 ponavljanja po seriji, 25 kg (šipka sa 2,5 kg utega sa svake strane)
itd.

1. Tjedan

             PON                                   SRI                                    PET

Čučanj                 5×5     Čučanj                5×5         Čučanj                   5×5
Bench                  5×5      Overhead Press 5×5        Bench                    5×5
Veslanje šipkom 5×5    Deadlift                1×5        Veslanje šipkom 5×5

2. Tjedan

                 PON                                 SRI                                           PET

Čučanj                 5×5        Čučanj                 5×5        Čučanj                     5×5
Overhead press  5×5        Bench                  5×5        Overhead press     5×5
Deadlift                1×5        Veslanje šipkom5x5        Deadlift                   1×5

Treći tjedan ponavljate 1., a četvrti 2. itd.

Na dane kad ne trenirate možete ubaciti kardio treninge. Poželjno je dodati i zgibove, a ako ne možete napraviti niti jedan tada radite na lat-mašini ili mašini za zgibove ako je imate u teretani.
 
Za izvođenje ovih vježbi potrebna je dobra forma kako bi se osigurale da se ne ozlijedite te da efikasno iskorištavate sve mišiće pri podizanju tereta. Pravilnu izvedbu vježbi iz ovog programa možete pogledati OVDJE, a cijeli program razrađen u detalje pogledajte na službenoj stranici STRONGLIFTS.
Stronglifts 5×5 je najefikasniji program za početnike s kojim sam i sam započeo te vidio nevjerojatnu transformaciju u izgledu, snazi i izdržljivosti. Osnovu programa čini čučanj koji je zasluženo dobio naziv kralja svih vježbi jer aktivira gotovo svaki mišić u tijelu koji se nalazi ispod šipke.

Izbjegavajte teretane bez stalka za čučanj i ne nasjedajte na nagovaranja da je smith mašina jednako dobra zamjena

ZAKLJUČAK
Nemojte se zavaravati da je ovakav tip treninga lagan te da vam treba 15 vježbi sa 8 serija da bi izdefinirale mišiće. Ako budete slijedile progresiju povećavanja kilaže ubrzo ćete vidjeti da je ovaj trening sve samo ne lagan.
 
Iz iskustva znam da cure imaju određen strah prema utezima jer misle da će postati velike i napuhane. Ženskom tijelu nedostaje testosterona da bi izgradile mišićnu masu kao muškarci. Stoga, nikakav trening niti prehrana neće od vas napraviti novog terminatora :P.

 


Kako nam nova godina već kuca na vrata, a s njome i mnogi odluče uvesti neke životne promjene, nadam se da vas je ovaj post potaknuo u nekom smjeru i da ste pronašle nešto korisno i za sebe ;).

U sljedećem Gost Postu očekuje vas jedno modno predstavljanje i darivanje, tako da svakako nastavite pratiti The Meadow of Beauty blog ;).

 
I što kažete, da li vježbanje za vas ostaje samo na ideji ili  se stvarno odlučite zasukati rukave i  baciti se na posao? ;).
 
Pozdravljaju vas Ivan i Marina :*
Sve fotografije su preuzete s interneta.